De volautomatische koffiemachine is een van de resultaten van de technologische evolutie in de espressomachinesector binnen het huishoudelijke segment. Bij de technologische ontwikkeling zijn alle belangrijke elementen die een koffiemachine kenmerken betrokken: van het ontwerp van de machines tot het automatiseringsniveau, van de besturing van functies tot energiebesparing. 

Volautomatische koffiemachines

Met een volautomatische koffiemachine regel je automatisch het hele proces van koffiebereiding: van het malen van de bonen tot het maken van de drank. Met dit model machine kan je dus net zulke goede koffie zetten als als bij het koffiehuis in al zijn vormen: espresso, ristretto, lungo, macchiato. Met de automatische koffiemachines kan je ook alle dranken op basis van melk bereiden (cappuccino, latte macchiato, caffelatte en warme melk) en heet water voor het zetten van thee en kruidenthee.

Volautomatische koffiemachines

Wat zijn de componenten van een volautomatische koffiemachine?

De superautomatische modellen worden ook wel "Bean to Cup", van boon tot kopje, genoemd, omdat ze in enkele seconden alle bereidingshandelingen van een perfecte espresso of een romige cappuccino uit kunnen voeren. De belangrijkste componenten die deze machinemodellen kenmerken zijn:

 • Geïntegreerd display: Geïntegreerde displays verbeteren de toegankelijkheid van de belangrijkste machinefuncties, waardoor de gebruiker snel wijzigingen kan aanbrengen in de variabelen van de drankbereiding.
 • Touchscreen- of drukknoppanelen: Stellen de gebruiker in staat de belangrijkste functies van de koffiemachine te beheren en de voorkeuren voor het aanpassen van de drank aan te passen (hoeveelheid, temperatuur, intensiteit, enz.).
 • Geïntegreerde koffiemolen: Laat je de koffiebonen malen volgens de malingsgraad die de voorkeur geniet van de gebruiker.
 • Watertank: Meestal geïntegreerd in de machine, is aansluiting op een extern waternetwerk niet nodig. 
 • Druppelvanger: Geplaatst onder de distributietuit, vangt deze waterdruppels op na de fase van voorbereiding of wassen. 
 • Koffiediklade: Verzamelt het koffiedik zodra het extractieproces voltooid is. De lade kan eruit worden geschoven om het verwijderen van koffiedik te vergemakkelijken.
 • Geïntegreerde melkkan: Beschikbaar in de meest geavanceerde modellen, laat het je de melk emulgeren, waardoor je een perfect schuim verkrijgt voor alle dranken op melkbasis. De kan kan worden verwijderd om het bewaren in de koelkast en schoonmaken te vergemakkelijken. 
 • Stoomlans: Stoompijpje dat kan worden gebruikt met een kan of melkpak om het schuim te emulgeren en op de traditionele manier cappuccino's en dranken op basis van melk te bereiden. 

Hoe een volautomatische koffiemachine werkt

De bediening van volautomatische koffiemachines is heel eenvoudig. De enige voorbereidende handeling voor inschakeling is de aansluiting van de machine op het elektriciteitsnet. Nadat je het waterreservoir en het koffiebonenreservoir hebt gevuld, moet je de drank selecteren waarvan je wilt genieten via het touchscreen of het klassieke drukknoppaneel.  De gebruiker kan de drank ook aanpassen op basis van de functies van de machine. De belangrijkste regelingsfuncties zijn: 

 • Hoeveelheid van de drank: Deze laat je de hoeveelheid van de drank aanpassen aan de eigen smaak.
 • Drank temperatuur: Deze laat je de temperatuur van de drank aanpassen aan je eigen voorkeuren
 • Malingsgraad koffie: Deze past de graad van de maling van de koffiebonen aan: van de fijnste voor een krachtiger smaak tot een grovere voor een lichtere koffie.
 • Aroma en intensiteit van smaak: Deze laat je koffie zetten met een krachtiger aroma of een lichtere smaak, afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Hoe een volautomatische koffiemachine werkt

Hoe maak je een automatisch koffiezetapparaat schoon

Om het gebruik van de koffiemachine in de loop der tijd te garanderen, moeten de reinigingswerkzaamheden correct uit worden gevoerd. De reinigingswerkzaamheden aan de interne onderdelen (zoals de lekbak, de koffiedikbak en het waterreservoir) moeten regelmatig worden uitgevoerd, afhankelijk van de gebruiksintensiteit van de machine. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het reinigen van de melkaansluitslangen en het stoompijpje, die na elke bereidingscyclus voor melkdranken zouden moeten worden gereinigd. De externe onderdelen  kunnen worden gereinigd met een zachte, vochtige doek, terwijl het touchscreen kan worden gereinigd met een microvezeldoek.

De meeste automatische modellen voeren een ontkalkingsbeurt uit wanneer de machine wordt in- of uitgeschakeld. De automatische ontkalkingscyclus wordt daarentegen periodiek door de machine aangevraagd en vereist het gebruik van een ontkalkingsproduct (vloeistof of tabletten) om kalkresten in de interne onderdelen van de machine te verwijderen.

De voordelen van een volautomatische koffiemachine

Met de volautomatische koffiemachines kan op een eenvoudige en snelle manier een breed scala aan dranken worden bereid. Het bezit van een automatisch model brengt een lange reeks voordelen met zich mee:

 • Aanpassing van het design: De nieuwe minimalistische vormen en de ruime keuze aan kleuren die de automatische modellen kenmerken kunnen worden aangepast aan alle stijlen van inrichting.
 • Bespaar ruimte: Het kleine formaat en de geïntegreerde koffiemolen laten je de machine plaatsen zonder het aanrecht vol te proppen.
 • Personaliseer het drankje: Met de regelingsfuncties kan je de drankbereidingsprofielen instellen, opslaan en met een simpele knop direct oproepen.
 • Tijd besparen: Nieuwe technologie voor de snelle verwarming van de ketel en aanpassingsfuncties voor dranken laten je veel tijd besparen.
 • Reiniging vergemakkelijken: Goed onderhoud aan een volautomatische koffiemachine is heel eenvoudig dankzij de automatische reinigingsfuncties en de uitneembare en apart wasbare onderdelen.

Caffè Italia volautomatische koffiemachines

Caffè Italia heeft een uitgebreid assortiment aan automatische espressomachines in haar online winkels. Caffè Italia is distributeur van de belangrijkste merken in de sector. Binnen de online winkel kan je specifiek de volgende productlijnen vinden.

Gaggia volautomatische koffiemachines

Gaggia volautomatische koffiemachines

Superautomatische espressomachine geproduceerd door het historische Italiaanse bedrijf Gaggia en gekenmerkt door verschillende niveaus van functionaliteit en prijs. Gaggia koffiemachines staan gelijk aan zekerheid en traditie en stellen de gebruiker in staat om, in het comfort van het eigen huis, dezelfde handelingen uit te voeren als een professionele barista. Gaggia koffiemachines zijn 100% Made in Italy en combineren de nieuwste generatie technologie met uniek design om je een onvergetelijke koffie-ervaring te laten beleven.

Ontdek ons Gaggia assortiment

Saeco volautomatische koffiemachines

Saeco volautomatische koffiemachines

De collectie volautomatische SAECO koffiemachines garandeert geavanceerde prestaties in combinatie met hoogwaardig design. Het bedrijf SAECO heeft een lange lange geschiedenis met de productie en distributie van Bean to Cup-machines waarmee de gebruiker kan genieten van een perfecte versgemalen espressokoffie. De machines van de SAECO-lijn kenmerken zich door hoogwaardige componenten, gebruiksgemak en uitgebreide functies.

Ontdek ons Saeco assortiment

Philips volautomatische koffiemachines

Philips volautomatische koffiemachines

Met de volautomatische koffiemachines van Philips kan je genieten van een breed scala aan dranken op basis van koffie, bereid met versgemalen koffiebonen. De automatische modellen van Philips laten je ook met één druk op de knop verse melkdranken bereiden, ofwel via de traditionele methode met stoompijpje, ofwel met behulp van het geïntegreerde melksysteem. Alle Philips modellen worden gekenmerkt door hoogwaardige componenten, uitgebreide functies en gebruiksgemak. 

Ontdek ons Philips assortiment

De Longhi volautomatische koffiemachines

De Longhi volautomatische koffiemachines

De Longhi automatische koffiemachines voor bonen staan voor de perfecte combinatie van technologie en gebruiksgemak. Met de modellen van de De Longhi-lijn kan je in het comfort van je huis vlot een breed scala aan dranken bereiden. Alle modellen worden gekenmerkt door geavanceerde aanpassingsfuncties waarmee je altijd het beste resultaat krijgt, van verse bonen tot het kopje koffie. De Longhi biedt ook een breed scala aan automatische machines die geschikt zijn voor het bereiden van dranken op melk-basis. 

Ontdek ons De Longhi assortiment

BEKO volautomatische koffiemachines

BEKO volautomatische koffiemachines

Beko volautomatische koffiemachines zijn de ideale oplossing voor wie wil profiteren van de functionaliteit van de bean-to-cup-modellen met een beperkter budget dan de voornaamste modellen op de markt. Het Beko assortiment omvat drie modellen die verschillen in de variatie aan beschikbare dranken (espressokoffie en dranken op basis van melk) en het type melksysteem (geïntegreerde karaf of stoompijpje). De beperkte afmetingen van de Beko volautomatische modellen staan ook een perfecte plaatsing toe in elke ruimte waar ze terecht komen.

Ontdek ons Beko assortiment