Voor een heerlijke kop koffie is niet alleen een prima koffiemachine nodig, maar ook een goede koffiemolen. Dit waardevolle "hulpje" moet je niet onderschatten. Voor een goede en langdurige werking van de koffiemolen is regelmatig onderhoud essentieel. In dit artikel geven we enkele tips over het reinigen van de koffiemolen zodat je altijd van perfecte koffie kunt genieten.

Waarom is het belangrijk om de koffiemolen schoon te maken?

Of je nu een professionele koffiemolen, een koffiemolen met doseerunit, een automatische koffiemolen, een elektrische koffiemolen of een ondemandkoffiemolen hebt, een juiste reiniging is essentieel voor een optimale smaak van de koffie. Na verloop van tijd blijven oliën en koffiedik tussen de maalmolens zitten: het koffiedik wordt muf en de oliën kunnen de smaak van je kopje koffie veranderen. Bovendien kunnen resten van gemalen koffiebonen de prestaties van de espressomolen verminderen.

Onderhoud van de bonentrechter

Veeg de bonentrechter regelmatig schoon met een vochtig doekje om olieachtige resten van de koffiebonen te verwijderen. Als de bonentrechter al erg vet is, kan je ook zeep gebruiken. Laat de schone bonentrechter goed drogen voordat je er nieuwe koffiebonen in doet.

Waarom is het belangrijk om de koffiemolen schoon te maken?

Hoe reinig je de maalmolens van de koffiemolen

Naast het schoonmaken van de koffiemolen met een speciaal reinigingsmiddel is het belangrijk om de maalmolens en de maalkamer grondig te reinigen. Oudere koffie kan tussen de tanden van de maalmolens vast komen te zitten. Als dat gebeurt, moet je de koffiemolen openen, de maalmolens verwijderen en ook de maalkamer reinigen.

  • De maalmolens reinigen. Gebruik een stevige borstel om de koffieresten van de tanden van de maalmolens te verwijderen. Borstel de maalmolens voorzichtig om de koffieresten te verwijderen, je zult versteld staan hoeveel koffie zich heeft opgehoopt.
  • De maalkamer reinigen. Wanneer je de maalmolens uit de koffiemolen haalt om schoon te maken, is het handig om ook de koffieresten uit de maalkamer te verwijderen. Je kunt de koffie met een borstel en een stofzuiger verwijderen. Je kunt vastzittend koffiedik met de borstel losmaken en vervolgens met de stofzuigerslang opzuigen. Je kunt ook wat perslucht gebruiken om vastzittend koffiedik los te maken en uit de kamer te blazen. Zodra alles goed schoon is, kun je de maalmolens weer monteren en de koffiemolen weer in elkaar zetten.

Welk schoonmaakmiddel gebruik je voor een koffiemolen?

In tegenstelling tot wat je vaak leest, zijn rijstkorrels en azijn niet geschikt om een koffiemolen te reinigen. Het malen van rijst kan schade toebrengen aan maalschijven en conische maalmolens, terwijl het gebruik van azijn in plaats van ontkalkingsmiddel ook sterk is af te raden. Rijst en azijn zijn niet alleen ongeschikt om koffieapparaten mee te reinigen, de meeste fabrikanten laten bovendien de garantie vervallen als je rijst in je koffiemolen hebt gebruikt.

Voor een effectieve reiniging van de maalmolen moet je daarom een speciaal reinigingsmiddel kopen.
Reinigingsproducten van Urnex zijn voedselveilig en geschikt voor het reinigen van standalone koffiemolens en superautomatische espressomachines. Deze speciale reinigingsmiddelen zijn gemaakt van granen en zijn ontwikkeld om oliën en koffieresten van het maalwerk te verwijderen.

Je hoeft alleen de koffie uit de molen te halen en het apparaat op een gemiddelde maling in te stellen. Nadat je de tabletten in de bonentrechter hebt gedaan en de maling hebt gestart, verwijdert de Grindz het muffe koffiedik en de oliën die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt. Als je daarmee klaar bent, vul je de trechter en laat je de molen werken totdat de poederresten van de Grindz uit de maalkamer zijn verdwenen.

Andere koffie in de molen doen

Andere koffie in de molen doen

Als je verschillende soorten koffie gebruikt, raden wij je aan om te controleren of je de laatste gemalen koffie volledig hebt verwijderd voordat je een nieuwe melange in de koffiemolen doet.

Als de bonentrechter leeg is, zit er nog koffie in de koffiemolen, ook als de koffiemolen draait en er niets meer uitkomt. De koffie blijft achter in de maalkamer, in de trechter en op de maalmolens zelf totdat er nieuwe koffie doorheen stroomt. Dus als je een nieuwe koffiemelange wilt proberen, is het altijd goed om een beetje te malen voordat je er koffie mee gaat zetten. Tot slot raden we aan de maling van de nieuwe koffie aan te passen voor een optimale extractie.

Hoe vaak moet je de koffiemolen reinigen?

Hoe vaak je de molen moet reinigen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de gebruiksfrequentie en de gebruikte koffiebonen. Hoe donkerder de koffiebonen (en dus vetter), hoe vaker je de koffiemolen moet schoonmaken, bij voorkeur één keer per week. Als algemene regel adviseren wij om de koffiemolen na ongeveer 15 kilo gemalen bonen te reinigen om uitstekende koffie te blijven zetten.

Conclusie

Net als een espressomachine heeft je koffiemolen enig onderhoud nodig om altijd optimaal te blijven werken en je te laten genieten van een heerlijke espresso. Als je je koffiemolen nog nooit hebt schoongemaakt, weet je nu in elk geval precies hoe je dat moet doen!