De automatische koffiemachine is een type model dat steeds vaker wordt gebruikt in het huishoudelijke segment en kleine kantoren. Automatische koffiemachines worden gekenmerkt door het extreme gebruiksgemak waarmee zelfs onervaren gebruikers een grote verscheidenheid aan dranken op basis van koffie (espresso, macchiato, normale koffie, ristretto) of op basis van melk (cappuccino, latte macchiato, flat white, enz.) kunnen bereiden. Recente ontwikkelingen in de sector van automatische koffiemachines hebben steeds meer modellen uitgerust met professionele technologieën die in staat zijn om aan de meest geavanceerde behoeften van consumenten te voldoen. 

Een gemeenschappelijk kenmerk van automatische koffiemachines is de aanwezigheid van een gebruikersinterface die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een scherm en een drukknoppaneel waarmee de gebruiker alle functies voor het inschakelen, voorbereiden, onderhouden en uitschakelen van de machine kan regelen. De interface van een automatische koffiemachine is in wezen onderverdeeld in drie typen: 

 1. Interface met handmatige knoppen waarmee u alle functies van de machine kunt beheren door op de verschillende knoppen te drukken. 
 2. Interface met knoppen en aanraakscherm waarmee de gebruiker, naast het beheren van de machinefuncties, de instellingen voor de drankbereiding kan aanpassen
 3. Interface met aanraakscherm waarmee alle functies van de automatische koffiemachine op het scherm kunnen worden beheerd en aangepast. 

Automatische koffiemachine

Zo kies je op een intelligente manier een automatische koffiemachine

Maar waar moet men op letten bij de keuze voor een goede automatische koffiemachine? Een automatische koffiemachine biedt geen volledige controle over alle bereidingshandelingen zoals halfautomatische of handmatige machines. Om deze reden is het erg belangrijk om bij het evalueren van alle kenmerken van een model ook rekening te houden met de eigen gebruiksvoorkeuren. Tijdens het selectieproces moet met het volgende rekening worden gehouden.

 • De ingebouwde koffiemolen in de koffiemachine: een geïntegreerde koffiemolen is een fundamenteel accessoire waarmee u een melange kunt verkrijgen met een altijd frisse en geurige smaak. De molen kan gemaakt zijn van metaal of keramiek. Het eerste oververhit veel gemakkelijker, terwijl het laatste, inbegrepen in alle Gaggia-automaten het maalproces op een betere manier kan doorlopen.  
 • Ontwerp en compactheid: afhankelijk van de beoogde ruimte voor de koffiemachine is het mogelijk om te kiezen tussen compactere modellen of grotere modellen die zijn uitgerust met een groter waterreservoir en koffiedikbak. Hierdoor hoeven het waterreservoir en de koffiedikbak minder vaak te worden gevuld en geleegd. 
 • Bouwmateriaal: stalen interieurs hebben de voorkeur boven andere plastic materialen, omdat ze een grotere weerstand, duurzaamheid en gemakkelijke reiniging bieden. 
 • Soorten te bereiden dranken: bij het bereiden van dranken op basis van koffie adviseren wij een basismodel automatische koffiemachine zoals de Gaggia Brera. Als u dranken op melkbasis wil bereiden, raden we u aan een automatische cappuccinomachine aan te schaffen die is uitgerust met een geïntegreerde melkkan, zoals de Gaggia Cadorna Prestige, of een automatische koffiemachine zoals de Gaggia Magenta Plus, uitgerust met een professioneel stoompijpje dat de emulsie van melkschuim mogelijk maakt die nodig is voor de bereiding van dranken op melkbasis. 

 Zo kies je op een intelligente manier een automatische koffiemachine

 • Snelle opwarming: dit is een zeer populaire functie omdat koffie binnen enkele ogenblikken na het inschakelen kan worden afgegeven.
 • Automatische spoelcyclus: dit is een functie die de machine spoelt en reinigt elke keer dat de koffiemachine wordt in- of uitgeschakeld.
 • Automatische ontkalkingscyclus: de meeste modellen automatische koffiemachines zijn uitgerust met een automatische functie die de gebruiker waarschuwt dat tijdens het gebruik opgebouwde kalkaanslag moet worden verwijderd. De ontkalkingscyclus is een begeleide procedure waarbij de gebruiker door de machine wordt geleid bij het beheren van enkele eenvoudige reinigingsprocessen. 
 • Profielfunctionaliteit: de nieuwste modellen op de markt zijn uitgerust met een reeks functies waarmee de gebruiker de kenmerken van dranken gemakkelijk kan aanpassen in termen van lengte, aroma, smaak en intensiteit. Naast het beheren van deze kenmerken is er ook een geheugenfunctie, waarin u bereidingsrecepten kunt instellen en met een enkele knop weer oproepen. 

Op basis van de keuze van deze elementen kunt u automatische koffiemachines op de markt te vinden in verschillende prijsklassen. Bezoek onze sectie gewijd aan automatische koffiemachines of neem contact op met ons verkoopteam dat u kan adviseren over de beste keuze.