Koffie is een drank die je in culturen over de hele wereld vindt. Elk land heeft zijn eigen speciale ritueel: Italiaanse espresso in Italië, flat white in Australië, Amerikaanse koffie in de Verenigde Staten. Met een espressomachine kun je al deze en nog vele andere dranken lekker gemakkelijk thuis maken. Dit artikel is bedoeld om je te helpen bij het kiezen van de beste koffiemachine voor je behoeften.

Handbediende of automatische koffiemachines: de belangrijkste kenmerken

Koffiemachines kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: handbediend en automatisch. Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten koffiemachines is de technologie van de bediening.

De handbediende espressomachines hebben een filterhouder en kunnen worden gebruikt met gemalen koffie, die de gebruiker handmatig moet doseren en aandrukken, of met wegwerp-koffiepads. Dankzij de druk van de pomp extraheren deze machines de vluchtige stoffen in de koffie op natuurlijke wijze en leveren traditionele crèmige espresso.

Aan de andere kant hebben automatische machines een geïntegreerde koffiemolen, een mechanisme dat de koffie perst en doseert en een selectiesysteem met vooraf ingestelde en aanpasbare dranken. In sommige modellen is er ook een automatisch melkopschuimsysteem voor cappuccino's en andere dranken op basis van melk.

Handbediende machines: aanwijzingen voor het gebruik

Handbediende machines: aanwijzingen voor het gebruik

Zoals de naam al aangeeft, vereist een handmatige machine meer handelingen van de gebruiker dan een automatische. Een onderscheidend kenmerk van handbediende machines is de filterhouder, fundamenteel element voor het verkrijgen van een uitstekende espresso met natuurlijke koffiecrème. In de filterhouder moet een filter voor de gemalen koffie worden geplaatst, of een adapter en een specifiek filter als je pads gebruikt.

De filterhouder kan traditioneel zijn uitgevoerd, met professionele eigenschappen zoals in het geval van de machine Gaggia Classic Pro, of onder druk werkend, zoals in het geval van de machines Gaggia Carezza, Gaggia Viva en Gran Gaggia.

De technologie van de onder druk werkende filterhouder stelt minder ervaren gebruikers in staat een uitstekende espressokoffie te zetten, terwijl het gebruik van een traditioneel filter van de kant van de gebruiker de wil tot experimenteren met doseren en aandrukken vereist.

Automatische machines: aanwijzingen voor het gebruik

Automatische machines: aanwijzingen voor het gebruik

Het belangrijkste element van een automatische machine is de koffie groep: het is een onderdeel dat zich in de machine bevindt en dat de eerder gemalen koffie van de geïntegreerde koffiemolen doseert en aandrukt. Een belangrijk kenmerk van de Gaggia-automaten is de keramische koffiemolen, een resistent materiaal dat voorkomt dat de koffiebonen oververhit raken en verbranden.

De modernste automatische modellen hebben eengrafische interface wat het aanpassen en bereiden van een breed scala aan dranken eenvoudig en intuïtief maakt. Bij sommige machines kun je ook de maalgraad, de intensiteit van de koffie, de hoeveelheid koffie, melk en water instellen.

Het onderhoud van een volautomatische koffiemachine houdt in dat deze altijd schoon wordt gehouden. Bij de meeste modellen wordt de reinigingsprocedure geleid door de indicaties die op het display van de machine verschijnen.

De perfecte espressomachine

De beste koffiemachine voor liefhebbers van dranken op basis van melk

Als je op zoek bent naar een meer traditionele aanpak, zijn handmatige machines de juiste keuze. Dankzij de melkopschuimer of de professionele stoompijp kun je de melk opschuimen en de latte art uitproberen. Selecteer eerst de functie "stoom" (door op de juiste knop te klikken of door aan een knop te draaien). Draai vervolgens aan de stoomknop om de hoeveelheid stoom aan te passen, zodat je de melk op de juiste manier kunt opschuimen, net als een echte Home Barista.

Als het je doel is om een uitstekend resultaat te behalen zonder dat je veel moeite hoeft te doen, dan is de beste machine zeker de automaat, die een breed scala aan dranken biedt en waar een simpele klik voldoende is. Er zijn veel verschillende melkbereidingssystemen op de markt. Er zijn bijvoorbeeld cappuccino-automaten die met één druk op de knop de melk uit een vaatje nemen, deze opkloppen en een fluweelzachte room in het kopje gieten. Daarnaast zijn er verschillende machines met geïntegreerde en uitneembare melkkan op de markt waarmee je met één klik vele verschillende dranken kunt bereiden: van latte macchiato tot flat white.

Om het beste van twee werelden te verkrijgen, kun je kiezen voor automatische machines met handmatige melkopschuimers, die met een klik worden geactiveerd. Enkele voorbeelden van machines van dit type zijn de Gaggia Cadorna Plus Barista en de Gaggia Magenta Plus.