Water bevat een hoog gehalte aan calcium- en magnesiumzouten die een essentieel onderdeel vormen van de menselijke voeding. Maar wanneer het water in de ketel wordt verwarmd, vallen calcium en magnesium uiteen en vormen ze kalkaanslag. Kalkaanslag kan zich verspreiden in ketels, pompen en alle interne onderdelen die water vervoeren. Gebieden waar het water een tijdje stilstaat, zoals de ketel, worden het meest getroffen.

Hoewel calcium en kalk geen giftige elementen zijn, is het raadzaam deze niet zonder toezicht in de koffiemachine achter te laten. Ten eerste kunnen de kalksteenlagen het water isoleren van de warmtebron met als gevolg dat het moeilijk is om de optimale extractietemperatuur te bereiken. Als de koffiemachine niet de optimale temperatuur bereikt om te zetten, zal het moeilijk zijn om de volle smaak van de koffiebonen te extraheren.

Waarom is het belangrijk om de koffiemachine te ontkalken?

Zodra de verwarmingscapaciteit van de ketel is aangetast, moet de machine harder werken, wat resulteert in een toename van het elektriciteitsverbruik. Een slecht werkende machine zal beginnen te trillen en de bereidingstijd zal worden verlengd omdat de kalkaanslag onderbrekingen in de watertoevoer kan veroorzaken.

Deze problemen van verhitting, verstopping en onttrekking van aroma's verminderen de kwaliteit van de extractie en kunnen ook storingen veroorzaken in de onderdelen van uw koffiemachine.

Een goede ontkalkingsprocedure kan de volgende voordelen bieden

  • Verlengt de levensduur van uw koffiezetapparaat.
  • Vermijd reparatiekosten als gevolg van kalkschade
  • Het zorgt voor volume, aroma en intensiteit van de koffie in het kopje.
  • Zorgt voor de juiste koffietemperatuur
  • Minimaliseert het geluid dat de koffiemachine tijdens het koffiezetten maakt.

Gaggia Magenta Prestige

Veel automatische koffiemachines, waaronder de Gaggia Magenta, hebben ontkalkingsprogramma's in hun instellingen waarmee gebruikers alle kalkverwijderingsprocedures in slechts een paar stappen kunnen uitvoeren. Deze programma's voorzien in het gebruik van ontkalkingsproducten die tijdens het ontkalken in de machine moeten worden ingebracht. Het gebruik van azijn wordt echt afgeraden, omdat azijn hoofdzakelijk bestaat uit azijnzuur en water, dat de oliën niet zo doeltreffend verwijdert als ontkalkingsmiddelen en bovendien resten en geuren kan achterlaten die niet verenigbaar zijn met de smaak van koffie.

In deze video presenteren wij een complete handleiding voor het ontkalken van de Gaggia Magenta Prestige.