Als je een koffiemachine met één boiler hebt, weet je waarschijnlijk dat je lang moet wachten om over te schakelen van koffiezetten naar stoom produceren. In dit bericht willen we de voordelen van het gebruik van een koffiemachine met dubbele boiler benadrukken.

Beschrijving van de boiler

Laten we eerst eens kijken wat een boiler is. Een boiler is een gesloten tank van aluminium, staal of messing. De tank heeft een weerstand aan de binnenkant, waarmee het water in de boiler wordt verwarmd. Het water blijft altijd in de boiler en komt er pas uit als de koffie is gezet. Een typische enkele boiler heeft een volume van circa 250cc, hoewel er modellen koffiemachines zijn met een boiler van 325cc.

Hoe werkt een systeem met enkele boiler?

Hoe werkt een systeem met enkele boiler?

Een koffiemachine met enkele boiler voor huishoudelijk gebruik, maakt gebruik van een thermostaat voor de extractie van koffie. Hiervoor is een temperatuur van 90/ 96 °C nodig, terwijl de temperatuur om stoom te produceren hoger ligt: 125 °C. Een koffiemachine met enkele boiler heeft daarom tijd om van de ene temperatuur naar de andere over te schakelen.

Hoe werkt een systeem met dubbele boiler?

Koffiemachines met dubbele boiler gebruiken één boiler om het water voor koffie te verwarmen (95º) en de andere om het water voor stoom op temperatuur te brengen (125 °C), zodat melkschuim voor cappuccino en dergelijke kan worden geproduceerd.

Hoe werkt een systeem met dubbele boiler?

Voordelen van een systeem met dubbele boiler

Het gebruik van een koffiemachine met dubbele boiler biedt vele voordelen:

  1. Tijdwinst: de twee boilers werken gelijktijdig, zodat er geen wachttijd is voor de overgang van de ene temperatuur naar de andere.
  2. Betere temperatuurregeling: bij het gebruik van twee onafhankelijke boilers zijn de temperaturen stabiel. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de gezette koffie.
  3. Meer vermogen: een boiler die uitsluitend voor stoom wordt gebruikt, heeft een hoger vermogen. Dit komt de kwaliteit van het schuim ten goede.

Welke koffiemachine met dubbele boiler?

Welke koffiemachine met dubbele boiler?

Koffiemachines met dubbele boiler zijn duurder dan machines met enkele boiler. Caffè Italia wil u echter wijzen op drie geschikte koffiemachines met dubbele boiler

Rancilio Silvia Pro X

Een van de nieuwste modellen van dit Italiaanse bedrijf, dat zijn assortiment huishoudelijke koffiemachines hiermee uitbreidt met een PRO X-versie met dubbele boiler, twee PID's voor het regelen van de temperaturen van de boilers, een digitaal display en een soft-touch pre-infusiesysteem.

Vibiemme Domobar Super 2B

De Domboar Super 2B is een huishoudelijke koffiemachine voor meer ervaren gebruikers. Het apparaat is gemaakt met professionele componenten en is uitgerust met een dubbele boiler voor totale controle over de temperatuur van koffie en stoom.

La Spaziale S1 Vivaldi

Semiprofessionele koffiemachine met twee onafhankelijke boilers: een van 2,5 liter voor het produceren van stoom en een van 0,45 liter voor het zetten van koffie. Beide boilers zijn volledig onafhankelijk van elkaar: ze kunnen zowel apart als tegelijk worden in- en uitgeschakeld, afhankelijk van de behoefte.